ΑΣΤΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ. Από το Blogger.
RSS

Κεφαλονιά: εναλλακτικές αποδράσεις (η άλλη όψη του νομίσματος)!

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ!

Αντίσαμος

Πολυάριθμοι επισκέπτες της παραδεισένιας μεγαλονήσου του Ιονίου προτιμούν τις πανέμορφες οδικές διαδρομές, επιλέγουν τις γνωστές, διάσημες παραλίες και άλλους, κλασικούς προορισμούς του νησιού που συνδυάζουν τοπικό παραδοσιακό φαγητό και φυσικά το διάσημο κεφαλονίτικο κρασί (ρομπόλα)! 

Μύρτος και Άσσος

Πόσοι όμως αναζητούν άγνωστες, κρυμμένες παραλίες-έκπληξη, ανεξερεύνητες τοποθεσίες, πεζοπορικές διαδρομές, εναλλακτικούς προορισμούς με αξιοθέατα, όπως αρχαίες ακροπόλεις και εγκαταλειμμένα χωριά, υπόγειες λίμνες και κρυστάλλινα σπήλαια (πέραν των γνωστών Μελισσάνη-Δρογκαράτη), "κατακόμβες" όπως η σκήτη Αγίου Γερασίμου, ιταλικές υπόγειες στοές οχυρωματικών έργων και καταφύγια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου;


Η ΑΓΝΩΣΤΗ & ΑΚΡΩΣ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ!

Γρούσπα Ραζάτων

Σπήλαιο Ραζάτων

Η Κεφαλονιά του μύθου και κατ' άλλους πατρίδα του Οδυσσέα, με την απέραντη φυσική ομορφιά, τις παραλίες, τα σπήλαια, τα κάστρα, σε προσκαλεί! Εξερεύνηση, περιπέτεια, ιστορία, πεζοπορία σε απρόσμενες μυστικές διαδρομές, σπηλαιολογία σε γνωστά και τελείως άγνωστα σημεία, αλλά και στιγμές χαλάρωσης με καλό φαγητό! Σαγηνευτικές εικόνες βαθυπράσινων πλαγιών και καταγάλανων νερών που ταξιδεύουν υπογείως από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, πλαισιώνουν τους κρυμμένους "θησαυρούς" της Κεφαλονιάς! 

Μακρύς Γιαλός

Μακρύς Γιαλός

Ένα οδοιπορικό που στο διάβα του βρίσκει το Αργοστόλι, το Φισκάρδο, τη Σάμη, τις πανέμορφες παραλίες Αντισάμου και Μύρτου, την απέραντη παραλία του Μακρύ Γιαλού, τα πασίγνωστα σπήλαια Μελισσάνης και Δρογκαράτης, άλλα, άγνωστα στο ευρύ κοινό εντυπωσιακά σπήλαια, τη Μονή του πολιούχου Αγίου Γερασίμου, την ακρόπολη της αρχαίας Σάμης και μερικούς ακόμα άγνωστους, κρυμμένους (υπόγειους ή επί της μαγευτικής αυτής γης) καταπληκτικούς θησαυρούς. Τόποι και άνθρωποι, μνημεία, λίμνες, σπήλαια και υπόγειες στοές, είναι αρκετά για να μας γεμίσουν με εικόνες οι οποίες θα ξεθωριάσουν αργά από τη μνήμη και την καρδιά μας, μέχρι να επιστρέψουμε...

Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη

Λιμνοσπήλαιο Ζερβάτη

Γιατί όποιος έρχεται εδώ, πάντοτε επιστρέφει. Μία φορά μόνο ποτέ δεν είναι αρκετή. Και δεν είναι μόνο για τη γραφική Σάμη, το κοσμοπολίτικο Φισκάρδο και τη μεγάλη πρωτεύουσα, το Αργοστόλι, τα λιμανάκια, τις ταβέρνες, τα καφέ και τα μπαρ. Τη Μονή του Αγίου (Γερασίμου) και το παραδοσιακό κρασί της Ρομπόλας, που παράγεται δίπλα της, και όλοι ανυπομονούν να το γευτούν μαζί με την τοπική κουζίνα...

Ενάλια σπηλιά (Φισκάρδο)

Μύρτος

Εδώ ο τόπος είναι ζωντανός και μιλάει στην ψυχή μας. Υπάρχουν μοναδικοί άνθρωποι που ονομάζουν γρούσπες τα βαραθρώδη σπήλαια με τις γαλάζιες λίμνες στα έγκατα της γης, όπως η διάσημη Μελισσάνη, αλλά δεν είναι μόνον αυτή! Εδώ, εκτός από τις βραβευμένες παραλίες, υπάρχουν βενετσιάνικα κάστρα και κυκλώπεια τείχη σε αρχαίες ακροπόλεις, δαιδαλώδεις σήραγγες παλαιών ορυχείων και ιταλικά οχυρωματικά έργα του Β΄ Παγκοσμίου, υπόγεια περάσματα και καταφύγια, εγκαταλειμμένες μονές και παλιές εκκλησίες με υπόγειες σκήτες και κρύπτες, και πηγάδια με κρυμμένα μυστικά.

Ιταλική πυροβολαρχία Battaria (Φισκάρδο)

Ιταλική πυροβολαρχία Battaria (Φισκάρδο)

Ορυχείο κιμωλίας (Φισκάρδο)

Ακρόπολη αρχαίας Σάμης (Άγιοι Φανένετες)

Ακρόπολη αρχαίας Σάμης 

Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη

Λιμνοσπήλαιο Ζερβάτη

Φρούριο Αγίου Γεωργίου

Γέφυρα De Bosset (Αργοστόλι)

Λιμνοθάλασσα Κούταβου (Αργοστόλι)

Πανσέληνος στον κόλπο Αντισάμου

  -- ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΩ ?? 
  -- ΑΠΟΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ !!
Ο Σεπτέμβριος στις αρχές του, πριν ακόμη τελειώσει το καλοκαίρι, πριν αδειάσουν τα πάντα από κόσμο και κλείσουν, αλλά αφού έχει υποχωρήσει ο μεγάλος πανικός του Αυγούστου, είναι ο ιδανικός μήνας να επισκεφτείς τις ομορφιές της Κεφαλονιάς, γνωρίζοντας ταυτόχρονα και τις δύο όψεις του νομίσματος (γνωστή & άγνωστη), αλλά χωρίς να το παίξεις καθόλου κορώνα-γράμματα!
Εφόσον αποφασίσεις ότι δεν προλαβαίνεις να αναζητήσεις τα πάντα μόνος (είναι αλήθεια ότι ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός για όλα όσα ψάχνουμε στις διακοπές), έλα σε επαφή με την Terra Incognita Team! Ένα ευχάριστο παρεάκι έμπειρων σπηλαιολόγων που αναλαμβάνει να καθοδηγήσει τα μέλη μικρών ή μεγάλων αποδράσεων που διοργανώνονται από την Αθήνα ή άλλες πόλεις προς την Κεφαλονιά (μεμονωμένα ή από γνωστά τουριστικά γραφεία), ή και παρέες τοπικών εξορμήσεων ατόμων που ήδη βρίσκονται στο νησί, ώστε να επισκεφτούν και να γνωρίσουν ευχάριστα, παρεΐστικα και με κάθε ασφάλεια όλες τις γνωστές ή άγνωστες, εντυπωσιακές, μοναδικές, μαγευτικές, υπόγειες, ορεινές ή παραθαλάσσιες τοποθεσίες του νησιού, με εξίσου ενδιαφέρουσες προτάσεις και για τη γειτονική Ιθάκη!

Ακρόπολη αρχαίας Ιθάκης (Αλαλκομενές)

Σπήλαιο Ρίζες (Ιθάκη) 


Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ??
ΠΣΚ 09-10-11/09/2022, από ΑΘΗΝΑ για ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ (δυνατότητα συμμετοχής και από ενδιάμεσους σταθμούς ή απευθείας από Κυλλήνη)
Διοργανωτές: Alkiviadis Tours-Sergiani Travel
Ένα μοναδικό, ολόκληρο τριήμερο με μπάνιο, εξερεύνηση και περιπέτεια, στη μεγαλόνησο του Ιονίου!



ΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
Σάμη, Παραλία Αντισάμου (μπάνιο), Αργοστόλι (διαμονή), Καταπράσινη Γρούσπα Ραζάτων & Κατάλευκο Σπήλαιο δίπλα στα Κυκλώπεια Τείχη της Αρχαίας Κράνης, Λιθόστρωτο Αργοστολίου, Μακρύς Γιαλός (μπάνιο), Γέφυρα Δεβοσέτου & Λιμνοθάλασσα Κούταβου, Παραλία Μύρτου, Καταφύγιο & Υπόγειες Στοές Ιταλικής Πυροβολαρχίας Β΄ Παγκοσμίου, Φισκάρδο, Ρωμαϊκό Νεκροταφείο Φισκάρδου, Υπόγειες Στοές Εξόρυξης Κιμωλίας (μπάνιο σε ενάλια σπηλιά), Πουλάτα (παραδοσιακό φαγητό), Μονή & Υπόγεια Σκήτη Αγίου Γερασίμου, Σπήλαιο Δρογκαράτη, Γαλάζια Γρούσπα Ζερβάτη, Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη (ξενάγηση με βάρκα), Αρχαιολογική Συλλογή Σάμης (μουσείο), Ακρόπολη Αρχαίας Σάμης & Ερειπωμένη Μονή Αγίων Φανέντων (πεζοπορία), Πόρος (λιμάνι).


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- Ραντεβού μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς ξημέρωμα Παρασκευής, ώρα 02:00, στην πλατεία Καραϊσκάκη (μετρό Μεταξουργείο). Παρουσιολόγιο, τακτοποίηση αποσκευών και θέσεων στο πούλμαν μας, για άνετο ταξίδι και λίγο ύπνο κατά τη διάρκεια.
- Αναχώρηση 02:15 από Αθήνα προς Κυλλήνη (4μιση ώρες οδικώς, με στάση).
- Κυλλήνη-Πόρος Κεφαλονιάς (1 ώρα και 30 λεπτά με πλοίο-αναχωρεί 07:15).


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09/09 (Πόρος-Αντίσαμος-Αργοστόλι).
Ξεκινάμε από τον Πόρο και μετά από περίπου μία ώρα σε δασική, βαθυπράσινη, οδική διαδρομή μπορούμε να πάρουμε πρωινό καφέ και μπάνιο στην καταγάλανη παραλία της Αντισάμου (ώρα 10:00). Αναχωρούμε στις 12:00, και περίπου στις 13:00 θα βρεθούμε στο Αργοστόλι, όπου θα τακτοποιηθούμε στα δωμάτια (check in). Θα έχουμε χρόνο (5 ώρες) για φαγητό, προμήθειες και οτιδήποτε άλλο θέλουμε (καφέ, ψώνια κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, ενώ η μεσημεριανή ξεκούραση ίσως να είναι απαραίτητη, μετά το νυχτερινό ταξίδι. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο, 600 m από την κεντρική πλατεία Αργοστολίου (ελεύθερος χρόνος μέχρι τις 18:00). Στη συνέχεια ακολουθεί μια απολαυστική απογευματινή εξόρμηση, με ήπια πεζοπορία (20-25' ) προς τη βαθιά καταπράσινη γρούσπα κοντά στα Ραζάτα, και το μεγάλο, κατάλευκο σπήλαιο με τις νυχτερίδες, που βρίσκεται στον πυθμένα του βαράθρου, σε τοποθεσία που συνορεύει με τα κυκλώπεια τείχη της αρχαίας Κράνης. Στις χρυσοκόκκινες αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος, θα μιλήσουμε για αρχαία και νεότερη ιστορία, δοκιμάζοντας το κρασί της ρομπόλας (γευσιγνωσία οίνου). Επιστροφή στο Αργοστόλι στις 20:30 για βόλτα και βραδινό φαγητό ή ποτό, ή απλά ξεκούραση.



ΣΑΒΒΑΤΟ 10/09 (Μακρύς Γιαλός-Φισκάρδο-Πουλάτα).
8:00-9:00 πρωινό. Ξεκινάμε την ημέρα μας με την ατέλειωτη παραλία του Μακρύ Γιαλού, όπου θα έχουμε χρόνο μέχρι τις 10:30, για πρωινό μπάνιο στα μοναδικά ιόνια νερά της Κεφαλονιάς. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς τη γέφυρα Δεβοσέτου, μέσω της οποίας θα περπατήσουμε τον μοναδικό δρόμο που διασχίζει τη λιμνοθάλασσα του Κούταβου. Αμέσως μετά, οδεύουμε προς την περιοχή του Φισκάρδου, διασχίζοντας τη μοναδικής ομορφιάς βορειοδυτική διαδρομή του νησιού, ατενίζοντας προς την πλευρά του Ληξουρίου, με ενδιάμεση στάση στο μπαλκόνι με την εντυπωσιακή θέα προς την παραλία του Μύρτου. Η συνέχεια της οδικής διαδρομής προς το Φισκάρδο είναι εξίσου εντυπωσιακή, με θέα προς το ανοιχτό πέλαγος, προς την πλευρά της Ιταλίας, ενώ βλέπουμε και την Άσσο από ψηλά (ενετικό φρούριο). Φτάνουμε στα Αντιπάτα όπου, κοντά στην τοποθεσία "Δαφνούδι", μετά από μικρή πεζοπορία (10'), προσεγγίζουμε την ανατιναγμένη Ιταλική πυροβολαρχία Battaria, και επισκεπτόμαστε τα εγκαταλειμμένα καταφύγια και τις υπόγειες στοές της περιοχής, αναγνωρίζοντας την ενεργή συμμετοχή τους στα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 14:30, φτάνουμε στο Φισκάρδο, γεμάτοι από εικόνες από τον μαγευτικό υπόγειο κόσμο της Κεφαλονιάς. Εκεί θα έχουμε χρόνο (2 ώρες) για μεσημεριανό φαγητό-καφέ στην κοσμοπολίτικη περατζάδα του Φισκάρδου, όπου μπορούμε να θαυμάσουμε και το εντυπωσιακό Ρωμαϊκό Νεκροταφείο. Η απογευματινή μας δραστηριότητα περιλαμβάνει την έκπληξη της ημέρας και -ίσως- ολόκληρης της εκδρομής: επίσκεψη σε δαιδαλώδεις υπόγειες γαλαρίες εξόρυξης κιμωλίας στη θέση "Φώκι", και μοναδική εμπειρία θαλάσσιου μπάνιου σε άγνωστη μικρή παραλία που βρίσκεται μέσα στη "σπηλιά" του ορυχείου! Αναχώρηση στις 19:00. Η δύση θα μας βρει στην ανατολική διαδρομή του νησιού, που περνάει από την Αγία Ευφημία και τον Καραβόμυλο, και "βλέπει" προς την πλευρά της Ιθάκης. Στο μικρό, ορεινό χωριό Πουλάτα, θα απολαύσουμε βραδινό πατροπαράδοτο φαγητό με ψητά σούβλας αλλά και χορτοφαγικές επιλογές σε παραδοσιακή ταβέρνα. Επιστροφή στο Αργοστόλι στις 23:30-24:00.



ΚΥΡΙΑΚΗ 11/09 (Άγιος Γεράσιμος-Σάμη-Πόρος).
8:00-8:45 πρωινό, 9:00 οριστική αναχώρηση από τα δωμάτια (check out). Ακολουθώντας τη διαδρομή που διέρχεται κάτω από το κάστρο Αγίου Γεωργίου (Τραυλιάτα, Τρωιανάτα κ.ά.), φτάνουμε στο οροπέδιο των Ομαλών. Επίσκεψη στη Μονή του πολιούχου Αγίου Γερασίμου και κατάβαση στην υπόγεια σκήτη του παλαιού ναού. Οι εντυπωσιακές εικόνες των υπόγειων κεφαλονίτικων "θησαυρών" κορυφώνονται αμέσως μετά, στα σπήλαια της περιοχής Σάμης-Καραβόμυλου: σπήλαιο Δρογκαράτη, γαλάζια γρούσπα Ζερβάτη και λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη (ξενάγηση με βάρκα), όπου υπάρχει η δυνατότητα προμηθειών και καφέ. Μετά την τελευταία σπηλαιολογική εμπειρία μας στο νησί, θα έχουμε 2 ώρες στη Σάμη (14:30-16:30) για φαγητό-καφέ στον γραφικό παραλιακό δρόμο της κωμόπολης. Προαιρετικά, μπορούμε να επισκεφτούμε και την Αρχαιολογική Συλλογή Σάμης (μουσείο). Τελευταίος προορισμός μας, η ακρόπολη της αρχαίας Σάμης, όπου θα βρεθούμε πεζοπορώντας σε βαθυπράσινο δασικό μονοπάτι (30-35'), που θα μας οδηγήσει στην ερειπωμένη μονή Αγίων Φανέντων. Εκεί θα κάνουμε στάση μιλώντας για την ιστορία του τόπου, αλλά και για "Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι" (2001)! Επιστροφή με πεζοπορία στη δασική οδό που οδηγεί προς τη Μονή Αγριλίων, διερχόμενη από το ερειπωμένο χωριό Σκαλιά. Αναχώρηση για τον Πόρο στις 18:00 και άφιξη στο λιμάνι στις 19:00.
- Πόρος-Κυλλήνη (1 ώρα και 30 λεπτά με πλοίο-αναχωρεί 19:30).
- Κυλλήνη-Αθήνα (4μιση ώρες οδικώς με στάση).
- Εκτιμώμενη άφιξη στο Μεταξουργείο: ώρα 01:30.


ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ KAI ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ:
Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας στη φόρμα συμμετοχής (http://ypogeiaathina.gr/) και αφού σας σταλεί (με email) βεβαίωση ότι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, κλείνετε τη δική σας θέση με καταβολή του ποσού, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα λάβετε (απόδειξη πληρωμής: αποστέλλεται με email την τελευταία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή).
Έγκυρη θεωρείται μία κράτηση όταν εξοφληθεί το σύνολο της αξίας της με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό που θα σας γνωστοποιηθεί.
- 199 € για κράτηση θέσης έως και 31/08/2022 (Early Booking)
- 190 € για φοιτητές-άνεργους (επίδειξη σχετικής κάρτας σε ισχύ)
- 180 € για παιδιά έως 17 ετών
- 220 € για κράτηση θέσης από 01/09/2022 έως και 07/09/2022.
* Η διαμονή σε μονόκλινο δωμάτιο επιβαρύνει το κόστος του τριήμερου κατά 50 €, σε κάθε περίπτωση.

Το κόστος περιλαμβάνει:
ΦΠΑ, ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Κυλλήνη, σύγχρονο, κλιματιζόμενο πούλμαν με δύο οδηγούς καθ' όλη τη διάρκεια της εκδρομής, διαμονή (δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο) σε παραδοσιακό ξενοδοχείο με πρωινό (600 m από την κεντρική πλατεία Αργοστολίου), πρόγραμμα και προετοιμασία μη επισκέψιμων τοποθεσιών εκδρομής (εξασφάλιση πρόσβασης, καθαρισμός, φωτισμός), Κεφαλονίτη αρχηγό και συνοδό εκδρομής, έμπειρους οδηγούς σε σπήλαια, υπόγειες στοές, μονοπάτια, κ.λπ., χρήση τεχνικού εξοπλισμού όπου απαιτείται (σκάλα, σχοινί κ.λπ., ομαδικοί φακοί, παροχή κράνους) και ασφαλή συνοδεία στα μη αξιοποιημένα σημεία ενδιαφέροντος, ασφάλεια αστικής ευθύνης.

Το κόστος δεν περιλαμβάνει: 
Τα μεσημεριανά, βραδινά και λοιπά γεύματα, καφέδες, ποτά, το εισιτήριο εισόδου στους αξιοποιημένους χώρους των σπηλαίων Μελισσάνης και Δρογκαράτης, εισιτήριο εισόδου σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους ή μουσεία. Φόρο διαμονής, που καταβάλλεται απευθείας και ατομικά στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Πεζοπορία στη φύση, μπάνιο σε παραλία που βρίσκεται μέσα σε σπηλιά, επισκέψεις σε υπόγειο περιβάλλον σπηλαιολογικού χαρακτήρα, περιήγηση με βάρκα στο λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης (οργανωμένη για το κοινό)
- Για τη συμμετοχή σας δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία ή εκπαίδευση.
- Προβλέπεται δε να υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός έμπειρων εκπαιδευμένων συνοδών, ώστε η κάθε ειδική δραστηριότητα να πραγματοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ή απευθείας με τον Κεφαλονίτη αρχηγό της εκδρομής:
Πάνος Δευτεραίος: τηλ.: 6942219056, email: p.defteraios@windowslive.com

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου