Ζωντανές εικόνες και πλάνα από αρχαίες ανεξερεύνητες υπόγειες διαδρομές, για πρώτη φορά στην οθόνη σας!
Όπως θα έχετε διαβάσει σε προηγούμενές μας αναρτήσεις, η εξερεύνηση του Αδριάνειου υδραγωγείου προχωράει και το ημερολόγιο των εξερευνήσεων διαρκώς ανανεώνεται (δείτε εδώ).
Όμως, ήρθε η ώρα να παρουσιάσουμε και κάποια αποσπάσματα από τα βίντεο που έχουμε τραβήξει μέχρι στιγμής, σε πολύ δύσκολες συνθήκες (έντονη ροή νερού, στενές και χαμηλές διατομές).
Στο πρώτο βίντεο, θα δείτε τμήμα από την υπόγεια στοά του Αδριάνειου υδαταγωγού της εγγύς περιοχής του Ολυμπιακού χωριού σε βάθος 11 μέτρων, και στο δεύτερο, από προηγούμενο τμήμα της σε βάθος 16 μέτρων ακριβώς κάτω από το Ολυμπιακό χωριό. Το τρίτο βίντεο παρουσιάζει λαξευτή σήραγγα στην ίδια περιοχή, και σε βάθος 33 μέτρων, στην αρχή του υπογείου τμήματος του υδραγωγείου. Το περιβάλλον της τελευταίας θυμίζει αντίστοιχο φυσικού σπηλαίου (πλην τις λαξευμένες οροφές...)
Απολαύστε τα...!
Σημείωση: Η απόσταση στην επιφάνεια του εδάφους και σε απόλυτη ευθεία των αναφερόμενων φρεάτων 275-273 είναι περίπου 150 μέτρα. Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, ξεκινώντας από το 275 όπως αναφέρεται στο πρώτο βίντεο, διανύσαμε περισσότερο μήκος, καθώς η υπόγεια διαδρομή περιλάμβανε μεγάλες στροφές σε αρκετά σημεία. Φτάσαμε στο φρέαρ 273 και το ξεπεράσαμε για 40 περίπου μέτρα. Εκτιμάμε ότι συνολικά καλύφθηκε μέγιστη απόσταση 200 περίπου μέτρων, και άλλα τόσα που διανύθηκαν κατά την επιστροφή.
Αντίστοιχα, το δεύτερο βίντεο αποτελεί μικρό μέρος της διαδρομής του μεγαλύτερου και εντυπωσιακότερου τμήματος που έχουμε διασχίσει συνεχόμενα μέχρι σήμερα: 270 μέτρα ξεκινώντας από το φρ. 280, με επιστροφή και πάλι σε αυτό, όπως περιγράφεται σαφώς και στο ημερολόγιο (δείτε εδώ).
Στο επόμενο βίντεο διαπιστώνεται εντυπωσιακά ότι αρχαίο υδραγωγείο λειτουργεί ακατάπαυστα με σημαντική παροχή, παρ’ όλα τα αποφραγμένα τμήματα των γειτονικών πηγαδιών. Τμήμα σήραγγας μήκους 30 μέτρων καταλήγει στο φρέαρ 298, το στόμιο του οποίου δεν υπάρχει στην επιφάνεια του εδάφους, είναι μπαζωμένο με χαλίκια από την εποχή κατασκευής του Ολυμπιακού χωριού. Το νερό όμως διέρχεται κανονικά κάτω από τη βάση του σωρού που έχει σχηματιστεί στον πυθμένα!
Έπεται σύντομα η συνέχεια της εξερεύνησης της σήραγγας προς Αθήνα, εισχωρώντας σε χαρακτηριστικά κομβικά σημεία, καθώς η πλήρης διάσχιση μοιάζει εκ φύσεως αδύνατη, λόγω των χαμηλών διατομών, της πληρότητας σε νερό, των μπαζωμένων πηγαδιών, και βέβαια των τεχνικών έργων της δεκαετίας του 1930 που πραγματοποιήθηκαν από την Ulen.
Κείμενο: Παναγιώτης Δευτεραίος, Αλέξανδρος Γλαράκης
Βίντεο: Παναγιώτης Δευτεραίος, Αλέξανδρος Γλαράκης, Γεωργία Μπουρμπούλη
Δραστηριότητα: αστική σπηλαιολογία (urban speleology)
Συμμετείχαν: Πάνος Γεωργόπουλος, Θεολόγος Τσαλίκογλου, Αλέξανδρος Τσεκούρας, Ιωάννης Αθάνατος, Γεωργία Μπουρμπούλη, Βασίλης Τουντόπουλος, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Αλέξανδρος Γλαράκης, Παναγιώτης Δευτεραίος
Πληροφορίες κειμένου: ημερολόγιο εξερεύνησης Αδριανείου
Πηγή: ΑΣΤΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου