ΑΣΤΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ. Από το Blogger.
RSS

Μπαρουτάδικο Αιγάλεω: νέα (άγνωστη) υπόγεια στοά έκπληξη


Το Πυριτιδοποιείο, ως εργοστάσιο, υπήρξε για 90 χρόνια στο Αιγάλεω (1874-1964) στην έκταση που αποτελεί σήμερα το άλσος “Μπαρουτάδικο”. Οι υπόγειες είσοδοι προς τα επικίνδυνα εργοτάξιά του οδηγούσαν στις σκοτεινές σήραγγες, όπου όταν συνέβαιναν εκρήξεις, θάβονταν οι εργάτες ζωντανοί. Κατά τις πρώτες ατυχείς εκρήξεις, κάθε ανατιναγμένη γαλαρία σφραγιζόταν οριστικά, χωρίς καν οι νεκροί να δηλωθούν…Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατασκευάστηκαν σε μέγιστο βάθος 10 μέτρων νέες υπόγειες στοές από μπετόν, τμήματα των οποίων διατηρούνται, και χρησιμοποιήθηκαν από τους εργάτες και τους άλλους πολίτες ως καταφύγια για προστασία από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Γερμανών.

14/6/2015. "Πάντα περίμενα να δω μια ακόμη πρόσβαση προς υπόγειους χώρους του Μπαρουτάδικου στο Αιγάλεω περπατώντας σε παράπλευρα μονοπάτια, και σήμερα ανέλπιστα την είδα..." Π.Δ. 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Νέα έρευνα πεδίου εντός του άλσους αποκάλυψε μια άγνωστη μέχρι σήμερα είσοδο προς τα υπόγεια, μισοθαμμένη. Εισχωρώντας, καταλήξαμε έκπληκτοι σε μια από τις πρώτες (πιθανώς) στοές που κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο, χτισμένη με μικρά συμπαγή τούβλα, καλυμμένα με λευκό επίχρισμα. Είναι ίσως η μόνη προσβάσιμη αυθεντική υπόγεια σήραγγα του Μπαρουτάδικου, μοναδικό δείγμα σήμερα των σηράγγων όπου εργάστηκαν αλλά και δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους δεκάδες Αιγαλιώτες κατά το παρελθόν. Τα υπόλοιπα (πιο σύγχρονα) υπόγεια που ήταν προσβάσιμα μέχρι και πριν 2 περίπου χρόνια περιγράφονται μαζί με όλη την ιστορία του Πυριτιδοποιείου εδώ. 

Ο λάκκος που μου τράβηξε την προσοχή και πλησίασα...

...Και η είσοδος της στοάς που εμφανίστηκε απρόσμενα μπροστά μου!

Εξετάζοντας παραπεταμένα αντικείμενα (Παναγιώτης Δευτεραίος)

Τα πρώτα 15 μέτρα της αρχικής ευθείας...

...καταλήγουν σε ένα σωρό από μπάζα και αντικείμενα

Στη συνέχεια η στοά στρίβει δεξιά

Τα μπάζα απορρίφθηκαν από κατακόρυφη θυρίδα εξαερισμού

Η συνέχεια, αν και αρχικά μας γεννήθηκαν ελπίδες, ήταν αδύνατη.

Αριστερά βρήκαμε μια κατεδαφισμένη και μπαζωμένη δίοδο

Ευθεία μπροστά μας (μετά τη δεξιά στροφή) παρομοίως: συμπαγή μπάζα
Αφού εξετάσαμε την κατάσταση των μπαζωμένων σημείων, κάναμε μεταβολή και συρθήκαμε απογοητευμένοι προς την έξοδο, αφού διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατή καμία μετακίνηση των δύο σωρών.

Στη γωνία πάνω στα άλλα μπάζα

Προς την έξοδο: εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα τον τύπο της διατομής της στοάς.

Κι άλλα μπάζα, όλα προερχόμενα από τις εργασίες των ισοπεδώσεων

Η έξοδος, στρίβοντας ελαφρώς δεξιά.

Γεωργία Μπουρμπούλη

Αρχές δεκαετίας του '70, ο στρατός έριξε τη μάντρα και γκρέμισε όλες τις εγκαταστάσεις. Σήμερα, είναι τα πάντα ισοπεδωμένα στο άλσος πλην της υψικαμίνου, ενώ σε κάθε γωνιά υπάρχουν ακόμη τμήματα των ερειπίων. Υπόγειες προσβάσεις, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν άλλες, αλλά αυτό -ειδικά μετά την τελευταία ανακάλυψη- μοιάζει αρκετά πιθανόν. Ελπίζουμε να μας δωθεί η ευκαιρία μελλοντικά να συμβάλουμε σε μια προσπάθεια του Δήμου Αιγάλεω να επανανακαλύψει και να αξιοποιήσει και άλλα υπόγεια τμήματα που ενδεχομένως να έχουν διατηρηθεί αποκομμένα.  
 
Κείμενο, φωτογραφίες, έρευνα: Παναγιώτης Δευτεραίος
Δραστηριότητα: αστική σπηλαιολογία (urban speleology)
Συμμετείχαν: Γεωργία Μπουρμπούλη, Παναγιώτης Δευτεραίος
Πληροφορίες κειμένου:  

Ευχαριστούμε τους φίλους Ελένη, Σωτήρη και Αντώνη Γρηγορακάκη, Φιλία Κοντραφούρη, Σταύρο Καουδάκη για την εξαιρετική παρέα τους.

Πηγή: ΑΣΤΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου