ΑΣΤΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ. Από το Blogger.
RSS

Εκδρομή υποστήριξης στη μυστική, υπόγεια, μαγευτική Κεφαλονιά

 
Την τελευταία εβδομάδα, μετά τη σφοδρή επέλαση του κυκλώνα "Ιανού" στο Ιόνιο, πολλές περιοχές της Κεφαλονιάς προσπαθούν ακόμα να επουλώσουν τις πληγές τους, να επιδιορθώσουν ζημιές και να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία τους. Ιδιωτικές περιουσίες καταστράφηκαν, δρόμοι διακόπηκαν και τοπία φυσικής ομορφιάς, όπως και τοποθεσίες τουριστικής σημασίας δέχτηκαν μεγάλες καταστροφές. Ένα ακόμη πλήγμα για την τοπική οικονομία, μετά την ήδη δύσκολη καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, λόγω των γνωστών σε όλους εθνικής και παγκόσμιας κλίμακας προβλημάτων.

Η Κεφαλονιά του μύθου και κατ' άλλους πατρίδα του Οδυσσέα, με την απέραντη φυσική ομορφιά... Σαγηνευτικές εικόνες βαθυπράσινων πλαγιών και καταγάλανων νερών που ταξιδεύουν υπογείως από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, πλαισιώνουν ένα εκπληκτικό οδοιπορικό στους κρυμμένους της "θησαυρούς". Ένα οδοιπορικό που στο διάβα του βρίσκει τη Σάμη, το Φισκάρδο, το Αργοστόλι, την απέραντη παραλία του Μακρύ Γιαλού, τα πασίγνωστα σπήλαια Μελισσάνης και Δρογκαράτης, τη Μονή του πολιούχου Αγίου Γερασίμου, την ακρόπολη της αρχαίας Σάμης, το φρούριο του Αγίου Γεωργίου και άλλους άγνωστους κρυμμένους υπόγειους ή επί της μαγευτικής αυτής γης καταπληκτικούς θησαυρούς. Στο διάβα μας τόποι και ιδιαίτεροι άνθρωποι που ονομάζουν γρούσπες τα βαραθρώδη σπήλαια με τις πράσινες ή γαλάζιες λίμνες στα έγκατα της γης, μνημεία, λίμνες, σπήλαια και υπόγειες στοές, είναι αρκετά για να μας γεμίσουν με εικόνες οι οποίες θα ξεθωριάσουν αργά από τη μνήμη και την καρδιά μας, μέχρι να επιστρέψουμε. Γιατί εδώ ο τόπος είναι ζωντανός και μιλάει στην ψυχή μας...


Η τριήμερη εκδρομή της Terra Incognita Travel, του τουριστικού label της ομάδας μας, έχοντας πραγματοποιηθεί πέρσι (Σεπτέμβριος 2019) με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή 40 φίλων μας από όλη την Αττική, είχε προγραμματιστεί και για φέτος (18-19-20/9/2020), δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους φίλους να επισκεφτούν και να γνωρίσουν τοποθεσίες σπάνιας φυσικής ομορφιάς του νησιού, πέρα από τα ήδη γνωστά μνημεία της φύσης με τα οποία είναι προικισμένος ο τόπος, όπως τα διάσημα σπήλαια Μελισσάνης και Δρογκαράτης. 


Το πέρασμα του κυκλώνα από το νησί ακριβώς κατά την ημέρα της προγραμματισμένης άφιξης του γκρουπ στην Κεφαλονιά, δεν επέτρεψε στους εκδρομείς να ταξιδέψουν. Ωστόσο, ο πυρήνας του εκδρομικού team, Παναγιώτης Δευτεραίος (με καταγωγή από την Κεφαλονιά) και Γεωργία Μπουρμπούλη βρισκόμασταν ήδη εκεί μερικές ημέρες πριν, προετοιμάζοντας όλες τις τοποθεσίες ώστε να είναι έτοιμες να δεχτούν τους επισκέπτες. Μονοπάτια κλαδεύτηκαν και μικροί δρόμοι καθαρίστηκαν, ώστε το λεωφορείο να μπορεί να περάσει ελεύθερα, ακόμα και από εκεί που δεν διέρχονται ποτέ μεγάλα οχήματα. Η υποστήριξη του Δήμου Σάμης σε αυτή την προσπάθεια ήταν δυναμική και καθοριστική, διαθέτοντας προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό (ιδιαίτερες ευχαριστίες στον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Ρασσιά). 

Η επιλογή των σημείων της εκδρομής είναι τέτοια ώστε να αναδεικνύει τις άγνωστες ιστορικές, τουριστικές και φυσιολατρικές πτυχές του νησιού. Ανάμεσα στα γνωστά μνημεία και σπήλαια έχουμε επιλέξει προσεκτικά, προετοιμάσει και επισκεπτόμαστε άγνωστες υπόγειες μη αξιοποιημένες τοποθεσίες, με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς να απαιτείται ειδική εκπαίδευση από τους φίλους της Terra Incognita και της Αστικής Σπηλαιολογίας. Ανεξερεύνητη γη, κρυμμένες πεζοπορικές διαδρομές, μυστικές παραλίες, κάστρα, άγνωστα κρυστάλλινα σπήλαια και υπόγειες λίμνες, ιταλικές υπόγειες στοές από τον Β' ΠΠ, καταφύγια, ορυχεία, τάφους κυκλώπεια τείχη κ.ά. 

Παραμένοντας αναγκαστικά στην Κεφαλονιά και σκοπεύοντας να μη ματαιώσουμε την εκδρομή, αλλά να μεταφέρουμε τη διεξαγωγή της μερικές μέρες αργότερα, συνεχίσαμε μετά την κακοκαιρία την περιήγηση σε ιδιαίτερα σημεία του νησιού, παρά τις δυσκολίες, ελέγχοντας μεν τις ήδη ενταγμένες στο πρόγραμμα τοποθεσίες, καθαρίζοντας από την αρχή δρόμους και μονοπάτια από πεσμένα δέντρα και βράχους, υποστηρίζοντας έτσι παράλληλα και το έργο των αρχών (οι οποίες θα ήταν αδύνατον να βρεθούν ταυτόχρονα παντού), δηλώνοντας εθελοντικά διαθεσιμότητα και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. 

"Μετά τη μπόρα, η γη του Ιανού γαληνεύει και αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά"... Μαζί με τις γνωστές μας τοποθεσίες επισκεφτήκαμε και εξερευνήσαμε και μερικά επιπλέον σημεία που δεν γνωρίζαμε ή δεν είχαμε εντάξει στο αρχικό πρόγραμμα, όπως τα άγνωστα υπόγεια ιταλικά καταφύγια απέναντι από το Αργοστόλι ή ένα κατάλευκο σπήλαιο εξαιρετικής ομορφιάς, ελάχιστα γνωστό σε όσους επισκέπτονται το νησί. Τελικά, μετά από συνολικά δέκα ημέρες εξερεύνησης και εργασιών υπαίθρου, καταλήξαμε σε ένα νέο ενημερωμένο τριήμερο πρόγραμμα, προσθέτοντας τα νέα σημεία ενδιαφέροντος που προέκυψαν από την τροποποίηση των διαδρομών, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες. Όσο κι αν προβλήθηκαν τελευταία τόσα πλάνα καταστροφών από την Κεφαλονιά, εμείς προτιμούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε τις όμορφες και γοητευτικές εικόνες της, γιατί απλά αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν. 

Η εκδρομή ορίστηκε για το τριήμερο 9-10-11 Οκτωβρίου (ΠΣΚ) και σας προσκαλούμε να γνωρίσετε μαζί μας τους απίστευτους κρυμμένους θησαυρούς της Κεφαλονιάς, σε ένα ταξίδι με τον γνωστό εξερευνητικό χαρακτήρα των εκδρομών της Terra Incognita, στηρίζοντας έτσι ταυτόχρονα, με την παρουσία μας στο νησί (εστιατόρια, καφέ, ξενοδοχείο, ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αξιοποιημένοι αρχαιολογικοί χώροι, κ.λπ.) την τοπική οικονομία σε αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές. 

Για την Terra Incognita Travel η συγκεκριμένη εκδρομή κάθε άλλο παρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα έχει, αφού ούτως ή άλλως τα έξοδα του ταξιδιού της δεκαήμερης προετοιμασίας εν μέσω "Ιανού" μαζί με αυτά της διεξαγωγής της δεν καλύπτονται από τον επιτρεπόμενο αριθμό συμμετεχόντων που ορίζουν τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας έναντι του covid-19 (ποσοστό πληρότητας 65%). Ωστόσο, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και την ενδυνάμωση του τόπου, επιδοτούμε συμπληρωματικά την εκτέλεσή της, και αναμένεται να είναι μία από τις πληρέστερες και από τις πιο εντυπωσιακές εκδρομές που έχουμε διοργανώσει ποτέ! 

OI ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ: Ένα ΟΛΟΚΛΗΡΟ τριήμερο ΠΣΚ (Αναχώρηση από Αθήνα Πέμπτη αργά το βράδυ, με 15 και πλέον προορισμούς). Οι θέσεις είναι περιορισμένες και οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 7/10/2020, δεδομένου ότι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν ήδη εκδοθεί και είναι διαθέσιμα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). 

Το ατομικό κόστος είναι 160 € και περιλαμβάνει μικρή ομάδα περιορισμένων θέσεων (πληρότητα έως 65%), ακτοπλοϊκά εισιτήρια (ατομικά και λεωφορείου), όλες τις μετακινήσεις προς τους προορισμούς μας και επιστροφή με σύγχρονο κλιματιζόμενο λεωφορείο (πούλμαν), δύο οδηγούς για ελεύθερη μετακίνηση και εκτός 12ωρου ωραρίου, δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο** δωμάτιο ξενοδοχείου 3*** με πρωινό (Hotel Athina), δοκιμή κρασιών, οργάνωση, αρχηγό και συνοδούς εκδρομής (εκπαιδευμένοι σπηλαιολόγοι), διάθεση μέσου ατομικής προστασίας (κράνος) και χρήση ειδικού εξοπλισμού για τις επισκέψεις σε σπήλαια και υπόγειες στοές (όπου είναι απαραίτητο), προετοιμασία μη επισκέψιμων τοποθεσιών (διαμόρφωση, καθαρισμός, φωτισμός), εξασφάλιση πρόσβασης και ασφαλή συνοδεία στα μη αξιοποιημένα σημεία ενδιαφέροντος, ασφάλεια αστικής ευθύνης.** Η διαμονή σε μονόκλινο δωμάτιο επιβαρύνει το κόστος του τριήμερου κατά 50 €.

Η κράτηση θέσης ΔΕΝ περιλαμβάνει τα μεσημεριανά, βραδινά και λοιπά γεύματα, καφέδες, ποτά, το εισιτήριο εισόδου στους αξιοποιημένους χώρους της Μελισσάνης και Δρογκαράτης, που είναι συνολικά 10 € (καλύπτει και τα δύο σημεία ενδιαφέροντος), εισιτήριο εισόδου σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους (π.χ. κάστρο Αγ. Γεωργίου).

ΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: Θολωτός μυκηναϊκός τάφος Τζανάτων, Ιταλικά υπόγεια καταφύγια WWII Αργοστολίου, Σάμη, ακρόπολη Αρχαίας Σάμης & ερειπωμένη μονή Αγίων Φανέντων, Καραβόμυλος, γαλάζια γρούσπα Ζερβάτη, λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη (ξενάγηση με βάρκα), υπόγειο καταφύγιο και βάσεις πυροβόλων Ιταλικής πυροβολαρχίας Bataria, Ρωμαϊκό νεκροταφείο Φισκάρδου, υπόγειες στοές εξόρυξης κιμωλίας & μπάνιο σε μυστική ενάλια σπηλιά, λίμνη & υπόγεια νερά Καραβόμυλου, Πουλάτα, σπήλαιο Δρογκαράτη, μονή & υπόγεια σκήτη Αγίου Γερασίμου, Ενετικό κάστρο Αγίου Γεωργίου, καταπράσινη γρούσπα, κατάλευκο σπήλαιο και κυκλώπεια τείχη αρχαίας Κράνης, Μακρύς Γιαλός (Αργοστόλι), Πόρος.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. (Η επιλογή των ωρών αναχώρησης και επιστροφής έγινε με βάση τα ανακοινωμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια της Levante Ferries. Ταξιδεύουμε νύχτα Πέμπτης, φτάνουμε στο νησί την Παρασκευή το πρωί!)

Ραντεβού το βράδυ της Πέμπτης 08/10, ώρα 00:30 μετά τα μεσάνυχτα στην πλατεία Καραϊσκάκη (μετρό Μεταξουργείο). Τακτοποίηση αποσκευών στο πούλμαν μας. Αναχώρηση 01:00 από Αθήνα προς Κυλλήνη (4μιση ώρες οδικώς με μισάωρη στάση). Κυλλήνη-Πόρος Κεφαλονιάς (1 ώρα και 30 λεπτά με πλοίο-αναχωρεί 07:00).

Παρασκευή 09/10. Το ταξίδι ξεκινάει με μια σύντομη στάση στον θολωτό Μυκηναϊκό τάφο Τζανάτων του Πόρου. Οδεύουμε προς Αργοστόλι, περνάμε τη λιμνοθάλασσα του Κούταβου κι επισκεπτόμαστε τα άγνωστα Ιταλικά υπόγεια καταφύγια της περιοχής. Περίπου στις 11:00 είμαστε στη Σάμη όπου έχουμε χρόνο για καφέ, προμήθειες και πρόχειρο φαγητό, ενώ γύρω στις 13:30 φτάνουμε στο Hotel Athina στον Καραβόμυλο, για τακτοποίηση στα δωμάτια και μεσημεριανή ξεκούραση μέχρι τις 17:00 (εναλλακτικά βόλτα στη λίμνη Καραβόμυλου). Συνεχίζουμε με μια απογευματινή επίσκεψη στην ακρόπολη της αρχαίας Σάμης και την ερειπωμένη μονή Αγίων Φανέντων, απολαμβάνοντας τις χρυσοκόκκινες αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος, με δοκιμή κρασιών ρομπόλας που θα φέρουμε (γευσιγνωσία οίνου) εκεί όπου πραγματοποιήθηκαν το 2001 τα γυρίσματα της ταινίας "Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι". Επιστροφή στη Σάμη στις 20:00 για βόλτα και βραδινό φαγητό ή ποτό στα παραλιακά μαγαζιά. Επιστροφή στο ξενοδοχείο στις 23:00-23:30.

Σάββατο 10/10: 8:00-9:00 πρωινό, λιμνοσπήλαια Ζερβάτη και Μελισσάνη, πεζοπορία προς την Ιταλική πυροβολαρχία Bataria (WWII), εγκαταλειμμένα καταφύγια και υπόγειες στοές, ρωμαϊκό νεκροταφείο, καφέ και μεσημεριανό φαγητό στο Φισκάρδο, επίσκεψη σε υπόγειες στοές εξόρυξης κιμωλίας και μοναδική εμπειρία θαλάσσιου μπάνιου σε άγνωστη μικρή παραλία που βρίσκεται μέσα στη "σπηλιά" του ορυχείου! Βραδινό πατροπαράδοτο φαγητό με ψητά σούβλας αλλά και χορτοφαγικές επιλογές σε παραδοσιακή ταβέρνα στο χωριό Πουλάτα και βέβαια το μοναδικό κρασί ρομπόλα κερασμένο από εμάς! Επιστροφή στο ξενοδοχείο στις 23:00-23:30.

Κυριακή 11/10: 8.00-9:00 πρωινό, αναχώρηση από τα δωμάτια (check out), σπήλαιο Δρογκαράτη, Μονή Αγίου Γερασίμου και κατάβαση στην υπόγεια σκήτη του παλαιού ναού, κάστρο Αγίου Γεωργίου, καταπράσινη γρούσπα, κατάλευκο σπήλαιο και κυκλώπεια τείχη αρχαίας Κράνης, μπάνιο και φαγητό στον Μακρύ Γιαλό. Αναχώρηση (17:30-18:00) για το λιμάνι του Πόρου (μία ώρα οδικώς), Πόρος-Κυλλήνη (1 ώρα και 30 λεπτά με πλοίο-αναχωρεί 19:30), Κυλλήνη-Αθήνα (4 ώρες οδικώς με στάση). Εκτιμώμενη άφιξη στο Μεταξουργείο, ώρα 01:00.

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: Μεσάνυχτα Πέμπτης 08/10 προς ξημέρωμα Παρασκευής 09/10/2020, ώρα 00:30, στην πλατεία Καραϊσκάκη (σταθμός μετρό Μεταξουργείου)

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: Στο ίδιο σημείο, το βράδυ της Κυριακής 11/10/2020 ώρα 01:00.

* Η τήρηση των σχετικών χρόνων εξαρτάται από τη συνέπεια των ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Ενδεχόμενη απροειδοποίητη αλλαγή των δρομολογίων από την ακτοπλοϊκή εταιρεία επιφέρει ανάλογη τροποποίηση του προγράμματος, για την οποία δεν θα ευθύνεται το γραφείο μας.

-Κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα δίνονται λεπτομερώς πλήρη πληροφοριακά και ιστορικά στοιχεία για κάθε σημείο ενδιαφέροντος που συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα.

-Προβλέπεται να υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός έμπειρων εκπαιδευμένων συνοδών για τα άτομα που θα συμμετέχουν, ώστε η κάθε περιήγηση να πραγματοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Πεζοπορικές διαδρομές σε εύκολα μονοπάτια, μπάνιο στη θάλασσα, μπάνιο σε παραλία που βρίσκεται μέσα σε σπηλιά, ξενάγηση με βάρκα στο λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης, επίσκεψη μη αξιοποιημένων μνημείων στρατιωτικού χαρακτήρα, κίνηση σε υπόγειο περιβάλλον σπηλαιολογικού χαρακτήρα.

-Για τη συμμετοχή σας δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία ή εκπαίδευση.

ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Φωτογραφική μηχανή, φακός, αθλητικά παπούτσια ή μποτάκια, μπατόν (επιθυμητά αν υπάρχουν), σαγιονάρες, πρόχειρα και άνετα ρούχα, καπέλο, αντηλιακό, μαγιό, πετσέτα μπάνιου, αντικουνουπικό, ζακέτα ή μπουφάν για τη βραδινή δροσιά, νερό, σνακ και καλή διάθεση.

* Στο λεωφορείο θα τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας σχετικά με την απολύμανση και την πληρότητα θέσεων (επιτρεπόμενο ποσοστό 65%). Επίσης κατά τα διαστήματα παραμονής μας στο ύπαιθρο θα τηρούνται αποστάσεις 1.5 – 2.0 μέτρων μεταξύ των συμμετεχόντων, οι οποίοι υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρουν στον απαιτούμενο εξοπλισμό μη ιατρική μάσκα προστασίας (για τον χρόνο παραμονής στο λεωφορείο), ενώ επιθυμητό είναι και το υγρό απολυμαντικό χεριών. Τέλος, οι συνοδοί και ο αρχηγός της εκδρομής, όπως και ο οδηγός του λεωφορείου, θα φέρουν επίσης αντίστοιχες μάσκες προστασίας.

🖌Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στον σύνδεσμο: https://www.facebook.com/events/1414057145461048 ή στη σελίδα της Terra Incognita

🖌Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στη φόρμα που θα βρείτε στη διεύθυνση: http://terraincognitatravel.gr/contact/

Αφού λάβετε ενημερωτικό email σχετικά με τη διαθεσιμότητα των θέσεων, μπορείτε να προχωρήσετε στην κράτηση θέσης, εξοφλώντας το σύνολο της αξίας της (160 € ή 140 € για παιδιά έως 17 ετών) με κατάθεση στον λογαριασμό μας της Τράπεζας Πειραιώς που θα σας γνωστοποιηθεί.

* Σε περίπτωση κατάθεσης μέσω άλλης τράπεζας, το συνολικό ποσό προσαυξάνεται κατά 3 ή 4 € ανάλογα με την προμήθεια εμβάσματος που ορίζει η κάθε τράπεζα (προμήθεια εμβάσματος που επιβαρύνει τον καταθέτη).

* Οι κρατήσεις των θέσεων θα γίνονται μέχρι να εξαντληθεί η διαθεσιμότητα των θέσεων και των καταλυμάτων διαμονής.

* Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6955875695 (Γεωργία), 6942219056 (Πάνος)

Ομάδα εξερεύνησης: Αστική Σπηλαιολογία
Γραφείο τεχνικής υποστήριξης: Urban Speleo Engineering
Τουριστικό γραφείο εκτέλεσης: Αλκιβιάδης Tours


Γιατί οι εκδρομές της Terra Incognita είναι μοναδικές στο είδος τους

💎Οι φίλοι που μας ακολουθούν συχνά είπαν:

✅ Κατ' αρχήν γιατί η παρέα μας είναι υπέροχη‼️

✅ Γνωρίζουμε άγνωστες τοποθεσίες και μνημεία‼️

✅ Εξερευνούμε μη επισκέψιμες υπόγειες στοές και σπήλαια‼️

✅ Το team μας σας συνοδεύει με απόλυτη ασφάλεια παντού‼️

✅ Ιδανική αξιοποίηση του χρόνου μας σε κάθε εκδρομή‼️

✅ Πρόγραμμα πάντα γεμάτο χωρίς άσκοπο ελεύθερο χρόνο‼️

💎Και επίσης, πριν από ΚΑΘΕ εκδρομή προηγείται ειδική προετοιμασία και καθαρισμός κάθε τοποθεσίας, μη αξιοποιημένου μνημείου, μονοπατιού, δρόμου, ώστε κατά την επίσκεψη να είναι ΟΛΑ απολύτως έτοιμα να τα απολαύσουμε όλοι μαζί βγάζοντας υπέροχες φωτογραφίες‼️

☀️Σας προσκαλούμε να βιώσετε την εμπειρία μαζί μας! Είμαστε σίγουροι ότι θα σας μείνει αξέχαστη‼️

❤️❤️Γνωρίστε τη Μυστική, υπόγεια, άγνωστη, μαγευτική Κεφαλονιά το ΠΣΚ 09-10-11 Οκτωβρίου‼️

✅✅Είναι η μοναδική περιήγηση στο είδος της στην Κεφαλονιά‼️

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου