ΑΣΤΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ. Από το Blogger.
RSS

3 χρόνια Αστική Σπηλαιολογία. "Πώς μπορώ να συμμετέχω;"


2013-2016: Τρία χρόνια urbanspeleology! Έξι χρόνια (μέχρι σήμερα) υπόγειων ερευνών (από το 2010) γέννησαν και μεγάλωσαν το ιστολόγιο της Αστικής Σπηλαιολογίας, το οποίο μετράει ήδη 3 χρόνια ζωής! Ο συναρπαστικός αυτός κόσμος της υπόγειας Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας που παρουσιάζουμε στις αναρτήσεις μας, συνεχίζει να μας κεντρίζει και συνεχίζουμε να τον ανακαλύπτουμε!  

Αν θέλετε κι εσείς να γνωρίσετε από κοντά τον υπόγειο κόσμο μας, δεν έχετε παρά να το τολμήσετε! Δηλώστε συμμετοχή σε κάποια από τις εκδρομές της Terra Incognita Travel (fb) αποκτώντας μια πρώτη επαφή με το υπόγειο, ή σε κάποιο Σεμινάριο Επιστημονικής και Αθλητικής Σπηλαιολογίας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (fb), αν επιθυμείτε την πλήρη εκπαίδευσή σας! Τα δύο αυτά labels δεν σχετίζονται καθόλου μεταξύ τους, όμως στις ομάδες εργασίας και των δύο, συμμετέχουν μέλη της ομάδας των δικών μας εξερευνήσεων, προσφέροντας τις γνώσεις και τις ικανότητές τους.


Δράσεις και εκδήλωση ενδιαφέροντος
Κατά καιρούς φτάνουν σε εμάς διάφορα μηνύματα από ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στις δράσεις που παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση στο blog ή και σε καθημερινή βάση στη σελίδα της Αστικής Σπηλαιολογίας στο fb.
Οι δράσεις αυτές, είτε είναι δραστηριότητες χόμπι, είτε εθελοντική προσφορά εργασίας σε έργο φορέων, είτε επαγγελματική δραστηριότητα για λογαριασμό ιδιωτικών ή δημόσιων εταιρειών ή προσώπων, πραγματοποιούνται με την αρμονική συνεργασία ελάχιστων ανθρώπων που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και μπορούν να λειτουργούν ως ομάδα όταν αυτό απαιτείται.

28.2.2016. Με τα παιδιά από το 1ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Παγκρατίου, μαζί με τον ΑΠΔ Δ. Θεοδοσόπουλο, σε εκπαιδευτική επίσκεψη στον υπόγειο Ιλισό

Επίσης, όλοι είναι εκπαιδευμένοι σε σεμινάρια σπηλαιολογίας, καθώς οι δραστηριότητες απαιτούν εμπειρία, γνώση και εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών και εξοπλισμού, για την ασφαλή έκβασή τους.
Οι συνθήκες είναι δύσκολες και επικίνδυνες, σε βαθμό που αρκετές φορές δεν μπορεί να είναι προβλέψιμος (εξερεύνηση υπόγειων αγωγών ή χώρων με κακό αερισμό, επικίνδυνα αέρια, μολυσμένα ή πολύ κρύα νερά, κατασκευές κακής ευστάθειας, χαλαρό έδαφος, στενές διατομές, μεγάλα βάθη, κ.λπ.) και για τον λόγο αυτό, για να συνεχιστούν αρκετές από τις εξερευνήσεις μας, έχει τεθεί ως απαράβατος κανόνας από τους υπεύθυνους φορείς, να τηρούνται στο εξής αυστηροί κανόνες ασφαλείας που ορίζονται από σχετικούς νόμους, αναφορικά με τις εργασίες σε υπόγεια έργα.
Για τους παραπάνω λόγους, γίνεται κατανοητό ότι είναι αδύνατον να υπάρξει ευρεία συμμετοχή ανθρώπων που δεν έχουν λάβει εκπαίδευση, αλλά και γενικότερα πολυάριθμη συμμετοχή στις τρέχουσες εξερευνήσεις.

19.2.2016. Παρουσίαση του βιβλίου "Τα καταφύγια της Αττικής" του Κωνσταντίνου Κυρίμη, στο δημαρχείο του Π. Φαλήρου. Ομιλεί ο Π. Δευτεραίος

Ωστόσο, όταν αυτό γίνεται εφικτό, διοργανώνεται κάποια ομιλία, συνάντηση γνωριμίας, ανοικτή εκδήλωση, επίσκεψη, τελευταία και εκδρομές σε συνεργασία με την Terra Incognita Travel, η οποία διοργανώνει εξορμήσεις με περιεχόμενο ανάλογου ενδιαφέροντος, αλλά σε τέτοιο βαθμό που να είναι προσιτό και κυρίως απόλυτα ασφαλές για κάθε ενδιαφερόμενο, μετά από ειδική προετοιμασία των χώρων, εξασφαλίζοντας την άδεια των υπεύθυνων φορέων, όπου αυτό απαιτείται.
Στους φίλους ενδιαφερόμενους προτείνουμε λοιπόν:
1. Συνεχίστε να παρακολουθείτε με ενδιαφέρον, αλλά ταυτόχρονα αρχίστε και να αναζητείτε και οι ίδιοι σχετικά θέματα, διαβάζοντας και κυρίως περπατώντας σε περιοχές ενδιαφέροντος, εντοπίζοντας σημεία, με τη δέουσα προσοχή και επιφύλαξη. Μη διστάσετε να μας ρωτήσετε οτιδήποτε με εσωτερικό μήνυμα ή mail, ή να μοιραστείτε μαζί μας κάποια νέα πληροφορία που βρήκατε. Την κατάλληλη στιγμή θα επικοινωνήσουμε μαζί σας (λόγω έλλειψης χρόνου, ζητάμε συγνώμη που δεν γίνεται πάντα άμεσα εφικτό)
2. Τη συμμετοχή σας σε κάποια ανοικτή δραστηριότητα που μπορεί να ανακοινώσουμε (ομιλία, παρουσίαση, συνάντηση, εξόρμηση, εκδρομή, ή -μελλοντικά- σεμινάριο αστικής σπηλαιολογίας)
3. Τη συμμετοχή σας σε κάποια εκδρομή της Terra Incognita Travel, κατακτώντας το πρωταρχικό "επίπεδο", γνωρίζοντας την όμορφη παρέα που έχει δημιουργηθεί μέσα από τις εκδρομές
4. Τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο Επιστημονικής και Αθλητικής Σπηλαιολογίας που διοργανώνεται κάθε Μάρτιο από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία (
Ε.Σ.Ε.).
5. Μετά από όλα αυτά θα μπορείτε εφόσον έχετε έρθει σε επαφή με το ίδιο το αντικείμενο, αλλά κυρίως με ανθρώπους όμοιων ενδιαφερόντων, να συμμετέχετε σε μικρές ομάδες που οι ίδιοι μπορείτε να δημιουργήσετε, αρχικά προς εξερεύνηση σημείων που βλέπετε στις αναρτήσεις μας, αποκτώντας σταδιακά την εμπειρία και τη δυνατότητα να συμμετέχετε και σε δικές μας τρέχουσες εξερευνήσεις, ή ακόμα και -γιατί όχι- σε νέες δικές σας!
Το αντικείμενο της Αστικής Σπηλαιολογίας είναι συναρπαστικό, αλλά κατακτάται με αργά και κυρίως σταθερά βήματα. Μη διστάσετε να τα ακολουθήσετε!

20.12.2015. Τοπογραφικές εργασίες αποτύπωσης του κλάδου Βαρυμπόμπης του Αδριάνειου Υδραγωγείου, από τους Δημήτρη Θεοδοσόπουλο και Θησέα Κόκκινο, με τη συμμετοχή των κ.κ. Δημήτρη Κουτσογιάννη (Καθηγητή ΕΜΠ), Στάθη Χιώτη (τ. Διευθυντή ΙΓΜΕ), Κατερίνα Σαργιώτη (Πολ. Μηχανικό ΕΥΔΑΠ)

Εκδρομή "Περιπέτεια στη Λαυρεωτική"  
Μια μοναδική εκδρομή με ενδιαφέρον αμιγώς "Αστικής Σπηλαιολογίας" πραγματοποιήθηκε από την Terra Incognita Travel στις 6.3.2016 με ιδιαίτερη επιτυχία! Λόγω μεγάλης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων, κάποιοι φίλοι μας δεν κατάφεραν τελικά να είναι μαζί μας. Για αυτό τον λόγο αποφασίσαμε να την επαναλάβουμε στις 10.4.2016 (Κυριακή). Οπότε, έχετε και πάλι την ευκαιρία να βρεθείτε κι εσείς σε έναν συναρπαστικό υπόγειο κόσμο! Γνωρίστε ζωντανές πτυχές της ιστορίας των παλαιών μεταλλείων και σχετικές τοποθεσίες, όπως το εντυπωσιακό βάραθρο "Χάος" και το αρχαίο θέατρο του Θορικού. Μοναδική εμπειρία της εκδρομής, η δίωρη περιήγηση στις στοές και τις αίθουσες του μεγαλύτερου σε έκταση ορυχείου της Λαυρεωτικής! Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

6.3.2016. Αρχαίο θέατρο Θορικού

6.3.2016. Βάραθρο "Χάος"






Απο τις υπόγειες στοές και αίθουσες του μεγάλου ορυχείου

Σεμινάριο Επιστημονικής και Αθλητικής Σπηλαιολογίας 
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Σπηλαιολογίας για Προχωρημένους (Σεμιναρίου Β΄Βαθμού), το Δ.Σ. της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.) γνωστοποιεί το Πρόγραμμα Σπηλαιολογίας για αρχαρίους (Α΄ Βαθμού) τρίμηνης διάρκειας, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο με θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, που προσφέρουν στους υποψήφιους Σπηλαιολόγους τη βασική, αλλά και ουσιαστική υποδομή για την επιτυχή και ασφαλή ενασχόλησή τους με τη Σπηλαιολογία. To Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά όλους τους ομιλητές και εκπαιδευτές για τη συνεργασία και πολύτιμη προσφορά τους.


Το Πρόγραμμα θα ξεκινήσει την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016, στις 20.00΄ακριβώς στην Αίθουσα των Γραφείων της Ε.Σ.Ε. οδός Σίνα 32, Αθήνα και είναι προσιτό σε όλους. Τα θεωρητικά μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 8 - 10 το βράδυ και τα πρακτικά κάθε Σαββατοκύριακο. Διάρκεια του Προγράμματος: το πολύ μέχρι 20 Ιουνίου 2016.

Πρόκειται για το πληρέστερο (τουλάχιστον 20 θεωρητικά μαθήματα και 10 πρακτικά) και το εγκυρότερο (οι ομιλητές είναι επιστήμονες και εμπειρότατοι σπηλαιολόγοι) του χώρου. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλ. email) ή εδώ



Το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου και οι διδάσκοντες
Στις 18.5.2016 το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει το μάθημα της Αστικής Σπηλαιολογίας "Εξερεύνηση και μελέτη τεχνητών υπογείων στοών και φρεάτων" (Παναγιώτης Δευτεραίος), ενώ στις 22.5.2016 ακολουθεί η αντίστοιχη πρακτική άσκηση, κατά την οποία, φέτος, προγραμματίζουμε να κατέβουμε με σχοινί σε τμήμα δυσπρόσιτων υπογείων στοών και φρεάτων του μεγάλου μεταλλευτικού συγκροτήματος του Γραμματικού (τα λεγόμενα "Αφανή Ορύγματα", από τις πρώτες αναρτήσεις του ιστολογίου μας).
Το μάθημα συμπεριλαμβάνεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ε.Σ.Ε. τα τρία τελευταία χρόνια, όσο δηλαδή υπάρχει και το ιστολόγιο. 

Μάθημα "Αστικής Σπηλαιολογίας" σεμιναρίου Ε.Σ.Ε. 2015
Την προηγούμενη χρονιά (2015), η πρακτική εξάσκηση σε σήραγγες και φρέατα τεχνητών υπόγειων κατασκευών, πραγματοποιήθηκε σε εγκαταλελειμμένες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στα Γλυκά Νερά, σε στοές με μέγιστο βάθος από την επιφάνεια 15-20 μέτρα. Ήταν το 5ο κατά σειρά πρακτικό τεχνικών κάθετης σπηλαιολογίας, στο οποίο οι εκπαιδευόμενοι έμαθαν πως κινούμαστε σε περιπτώσεις εξερεύνησης σημείων που δεν είναι κανονικά αρματωμένα (ομάδα εκπαίδευσης-υποστήριξης: Παναγιώτης Δευτεραίος, Κωνσταντίνα Παπαδέα, Θεολόγος Τσαλίκογλου, Παύλος Καδδάς). Ακολουθούν κάποια τυχαία στιγμιότυπα από το μάθημα.

Η Γεωργία Μπουρμπούλη, από την προκαταρκτική επίσκεψη







Μάθημα "Αστικής Σπηλαιολογίας" σεμιναρίου Ε.Σ.Ε. 2014
Την πρώτη χρονιά που προστέθηκε το μάθημα αυτό στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (2014), πραγματοποιήσαμε μια πρωτότυπη επίσκεψη για σεμινάριο Α' Βαθμού, σε μόλις πριν λίγο καιρό εξερευνημένη για πρώτη φορά σήραγγα του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Η περίοδος εκείνη είχε συμπέσει με τις τακτικές επισκέψεις που κάναμε τότε στο θρυλικό υδραγωγείο (οι οποίες πρόκειται να συνεχιστούν σύντομα με τη συνεργασία της ΕΥΔΑΠ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών). Η προσέγγιση έγινε μέσω στενού φρεατίου πλάτους 0,60 m και βάθους 20,5 μέτρων, στην περιοχή των Αχαρνών. 


Π. Γεωργόπουλος



Π. Γεωργόπουλος, Α. Μακρυδάκης

Θ. Τσαλίκογλου, Γιώτα Ανδρεοπούλου
Κατά την επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μάλιστα και νέα εξερεύνηση του μεγαλύτερου συνεχόμενου αρχαίου τμήματος του Αδριάνειου που έχουμε διανύσει μέχρι σήμερα, μήκους 400 περίπου μέτρων. Η εξερεύνηση του άγνωστου υπόγειου τμήματος, που βρισκόταν κάτω από τις πιο σύγχρονες υδρομαστευτικές στοές στις οποίες κατεβήκαμε από το πηγάδι, ήταν φυσικά κάτι πρωτοποριακό για σεμινάριο! Η πρόσβαση έγινε μέσω κάθετης στενής οπής με μεγάλη δυσκολία, από τους Π.Γεωργόπουλο και Π. Δευτεραίο.

Π. Δευτεραίος, στο ιδιαίτερα στενό κατακόρυφο πέρασμα

Π. Γεωργόπουλος, στο νεοεξερευνηθέν τμήμα
Για τις ανάγκες της εξερεύνησης, οι εκπαιδευόμενοι σπηλαιολόγοι παρακολούθησαν τεχνικές διάνοιξης, και το πέρασμα του κάθετου οριακού στενώματος, με συνεχή και μεγάλη ροή νερού μέσα από αυτό (ομάδα εκπαίδευσης-υποστήριξης: Παναγιώτης Δευτεραίος, Παναγιώτης Γεωργόπουλος, Θεολόγος Τσαλίκογλου, Απόστολος Μακρυδάκης). Η πρώτη εξερεύνηση της αρχικής σήραγγας περιγράφεται εδώ.
 
Κείμενο, φωτογραφίες: Παναγιώτης Δευτεραίος
Δραστηριότητα: Αστική Σπηλαιολογία, Εκδρομές, Εκπαίδευση

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου