ΑΣΤΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ. Από το Blogger.
RSS

Υμηττός: το μυστικό σπήλαιο στις σήραγγες της Ντούκας (Κορωπίου)


Χρόνος: αρχές Φεβρουαρίου του 2013, σημείο εκκίνησης: Αργυρούπολη, μέσο: ποδήλατο, προορισμός: Κορωπί μέσω Βάρης-Κορωπίου, σκοπός: η επίσκεψη σε έναν ιδιαίτερο κρυμμένο προορισμό του Υμηττού: υπόγεια στοά που καταλήγει σε σπήλαιο!

Σχεδόν 6 χιλιόμετρα έξω από το Κορωπί, σε αρκετή δηλαδή απόσταση και δυτικά από την κατοικημένη περιοχή, φτάσαμε να εντοπίζουμε την είσοδο της στοάς μέσα στη ρεματιά της Ντούκας, μετά από μικρή αναζήτηση στην τοποθεσία εκείνη όπου έπρεπε να βρισκόταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες. 
Η σήραγγα λέγεται πως ανοίχτηκε ως διερευνητική για έργο οδοποιΐας που επρόκειτο να συνδέσει το Κορωπί με τη Γλυφάδα, βάσει ενός σχεδίου που διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1979, αλλά ποτέ όμως δεν υλοποιήθηκε. Το σχέδιο ίσως τότε να ναυάγησε ήδη από μόνο του, καθώς το έργο μάλλον δεν έμοιαζε να είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για να συνδέσει τις δυο περιοχές. Η θέση που επιλέχθηκε για τη δοκιμαστική διάνοιξη πιθανόν να μην ήταν η καλύτερη δυνατή, ωστόσο οι εργασίες προχώρησαν σε αρκετό -για την περίσταση- βάθος. Εν τέλει, οι λόγοι για τους οποίους ανοίχτηκε και έπειτα εγκαταλείφθηκε η συγκεκριμένη στοά δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Το μικρό στολισμένο σπήλαιο που εντοπίστηκε κατά τη διάνοιξη και εκατέρωθεν της κύριας σήραγγας της Ντούκας, δεν φαίνεται να αποτελεί -στη χώρα αυτή τουλάχιστον- τον λόγο για τον οποίο έμεινε ανολοκλήρωτο το έργο...

ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ: "διαβάστε περισσότερα"


Επίσης, στην ίδια κατηγορία κατατάσσεται και ένα ακόμη αντίστοιχο έργο που υπάρχει στην άλλη πλευρά του βουνού περίπου στο ίδιο υψόμετρο, και σε ευθύγραμμη απόσταση περίπου 1,2 χιλιομέτρων βορειοδυτικά, στην περιοχή όπου βρίσκεται η Θρακιά Σταυρού (σπηλαιοβάραθρο), πλησίον της κοίτης της ρεματιάς Πιρναρή. Ο άξονας που συνδέει τις δυο τοποθεσίες που βρίσκονται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, διασχίζει τη μεταξύ τους κορυφή υψομέτρου 480 μέτρων.



Η είσοδος της στοάς που επισκεφτήκαμε, για την ακρίβεια βρίσκεται στους πρόποδες μεταξύ Μαυροβουνίου και Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο λίγο χαμηλότερο των 350 μέτρων, ακριβώς μέσα στην κοίτη της Ντούκας που καταλήγει στο Κορωπί (φωτό).
 
 
Στον παραπάνω χάρτη διακρίνεται η θέση του ρέματος  σε σχέση με το Κορωπί, και με έντονο κόκκινο στίγμα η τοποθεσία της εισόδου, ενώ δυτικότερα η ρεματιά Πιρναρή και η Θρακιά Σταυρού, όπου βρίσκεται η μικρή σήραγγα που φέρεται ως διερευνητική της απέναντι πλευράς. Βάσει μαρτυριών στην τοποθεσία εκείνη, υπάρχει και δεύτερη μικρή σήραγγα. 

Η είσοδος της σήραγγας στη ρεματιά Πιρναρή (φωτό: Γεωργία Μπουρμπούλη)

Οι σήραγγες της Ντούκας
Η κύρια σήραγγα της Ντούκας εκτείνεται σε μήκος 130,5 μέτρων (όπως αναγράφεται στο τέλος της), ενώ σε κάποιο σημείο μετά τα 75 πρώτα μέτρα, το υπόγειο μονοπάτι καταλήγει σε τρεις διακλαδώσεις. Οι δύο ακραίες συνεχίζουν για λίγα μέτρα και σταματούν σε φυσικό βράχο, ενώ η μεσαία προχωράει περισσότερο... Εάν επρόκειτο πράγματι για διερευνητική στοά, άραγε οι δύο παράπλευρες στοές τι να εξυπηρετούσαν; Δοκιμή της αντοχής του πετρώματος προς άλλη κατεύθυνση;

Ξύλινες υποστηρίξεις στα πρώτα μέτρα

Διασχίζοντας την κεντρική στοά

Σημερινός κάτοικος της στοάς


Μετά τα πρώτα 75 μέτρα...

...εμφανίζονται οι διακλαδώσεις!

Η κεντρική και η δεξιά διακλάδωση.

Η δεξιά σταματά σε φυσικό βράχο σχεδόν αμέσως

Έχοντας πίσω τη δεξιά, εδώ η κεντρική και η αριστερή διακλάδωση.
 
Ακολουθώντας την αριστερή...

...καταλήγουμε σύντομα σε αδιέξοδο
 
Τέλος, η κεντρική στοά. Μετά τα πρώτα μέτρα στρίβει δεξιά...

...συναντώντας το σπήλαιο...

...που βρίσκεται ψηλότερα από το δάπεδο της στοάς.
 
Πριν το επισκεφτούμε, συνεχίζουμε στην κεντρική στοά...

...που σταματά στα 130,5 m από την είσοδο.

Στη συνέχεια, επιστρέφουμε προς το σπήλαιο.
 
Στο εσωτερικό του σπηλαίου
Λίγα μέτρα λοιπόν πριν από το τέλος της στοάς και σε λίγο υψηλότερο επίπεδο, βρίσκονται εκατέρωθεν των τοιχωμάτων της οι δύο μικρές, καταστόλιστες μα και μισοκατεστραμμένες από τα έργα της διάνοιξης αίθουσες του σπηλαίου, το οποίο χαρτογραφήθηκε την άνοιξη του 2006, από τον Φ.Ο.Σ. (Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος). Το άνω μέρος του -κατ’ εκτίμηση ένας θάλαμος 5x5 m- βρίσκεται ακόμα πάνω από τη στοά, ενώ προς τα κάτω έχει καταχωθεί, κάτι που προέκυψε κατά την εκσκαφή της σήραγγας. Ο διάκοσμος με αξιόλογες μορφές, μεγέθη και χρώματα, αλλά και με σημαντικές φθορές (σπασίματα, ραγίσματα) που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών. Απολαύστε το!
 






















Η στοά, όπως φαίνεται από ψηλά μέσα από το σπήλαιο.

Σήμερα η στοά, ειδικά στα πρώτα μέτρα από την είσοδό της, είναι γεμάτη με σκουπίδια και παλιά έπιπλα που μαρτυρούν ότι ίσως στο παρελθόν να χρησιμοποιήθηκε ως τόπος κατοικίας…
Μετά την επίσκεψη, επιστρέψαμε στην Αθήνα, μέσω λεωφόρου Λαυρίου, Μαραθώνος κ.λπ., ολοκληρώνοντας έναν πλήρη κύκλο γύρω από τον Υμηττό με ποδήλατο. 

Κείμενο, φωτογραφίες: Παναγιώτης Δευτεραίος
Δραστηριότητα: ποδηλατική αστική εξερεύνηση (urban bike exploration), αστική σπηλαιολογία (urban speleology)
Συμμετείχαν: Αλέξανδρος Τσεκούρας, Ιωάννης Αθάνατος, Παναγιώτης Δευτεραίος

Πληροφορίες κειμένου: Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.) [δημοσιεύτηκε το 2005] 

 
Πηγή: ΑΣΤΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 σχόλια:

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ είπε...

Αν δεν υπήρχαν άνθρωποι σαν εσάς θα είχαν χαθεί τα πάντα

Δημοσίευση σχολίου