Ο υπόγειος Ιλισός, μια περιπετειώδης και επικίνδυνη υπόγεια διαδρομή από την Καισαριανή μέχρι την Καλλιθέα, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά (ολόκληρη) στις 18/10/2011, βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των αναγνωστών της σελίδας μας έχοντας ξεπεράσει τις 20000 θεάσεις και οδεύει προς τις 25000 από τις 28/4/2013 που παρουσιάστηκε.
Κατά καιρούς πολλοί είναι αυτοί που μας έχουν ζητήσει να επαναλάβουμε την πλήρη διαδρομή με μεγαλύτερη ομάδα ώστε να συμμετέχουν, και αρκετοί εκείνοι που επιχείρησαν να την πραγματοποιήσουν μόνοι τους, αλλά η αλήθεια είναι ότι ούτε εμείς την ξανακάναμε ποτέ ολόκληρη, παρά μόνο τμήμα της από την έξοδο της Καλλιθέας μέχρι το Καλλιμάρμαρο. Η διαδρομή αυτή κρύβει πολλούς κινδύνους από ολίσθηση, πτώση και έκθεση σε μολυσμένα νερά, έντομα και τρωκτικά (κατσαρίδες, ποντίκια), κινδύνους σχετικούς με την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των σηράγγων (οι οσμές είναι πολύ έντονες), σχετικούς με την παρουσία επικίνδυνων ανθρώπων που ενδέχεται να βρίσκουν “καταφύγιο” σε αυτά τα υπόγεια (όλοι θυμόμαστε την παρκαρισμένη μηχανή...), και τέλος μεγάλο κίνδυνο έκθεσης σε συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουμν πνιγμό, εάν βρέξει ξαφνικά και δυνατά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Για αυτό και τονίζουμε επανειλημμένως ότι δεν επισκεπτόμαστε ποτέ υπόγεια ρέματα, εάν πρώτα δεν έχουμε ελέγξει τον καιρό, και φυσικά εάν υπάρχει στον ορίζοντα η οποιαδήποτε υποψία βροχής. Οι στοές αυτές είναι αποχετευτικοί αγωγοί των ομβρίων και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, και δεν είναι κατασκευασμένες οδοί κίνησης προσωπικού ή ασφαλούς διαφυγής.
Στη συγκεκριμένη ανάρτηση, με αφορμή κάποιες σχετικές δράσεις που σχεδιάζονται, επανερχόμαστε για να παρουσιάσουμε τον κλάδο του Ζωγράφου του Ιλισού, τεκμηριωμένα και με το διαθέσιμο υλικό, ώστε να αποτελέσει τη βάση για την προσθήκη νέου υλικού στο μέλλον, είτε αυτό αποτελεί προϊόν “δράσης παρέας”, είτε επαγγελματικής δραστηριότητας. Επίσης η ανάρτηση αυτή ας αποτελέσει και μια αφορμή για την (απαραίτητη) ανανέωση του πρώτου άρθρου του Ιλισού, με προσθήκη περισσότερου φωτογραφικού υλικού και τεχνικών στοιχείων σχετικών με την κατασκευή του έργου, και την ταυτοποίηση με τη σημερινή υφιστάμενη κατάσταση.
Διαβάστε το νέο άρθρο εδώ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου