ΑΣΤΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ. Από το Blogger.
RSS

Χαμένες υπόγειες στοές στο Κορωπί (μέρος Α΄)


Το Κορωπί, στους ανατολικούς πρόποδες του Υμηττού, είναι μία από τις πιο "πλούσιες" σε υπόγεια ευρήματα περιοχές της Ανατολικής Αττικής, καθώς κατοικείται από τα βάθη της αρχαιότητας, γεγονός που δίνει περισσότερη αξία σε οτιδήποτε υπάρχει στο υπέδαφος.

Η αναζήτηση των υπογείων στοών του Κορωπίου και των υπολοίπων περιοχών των Μεσογείων και της Ανατολικής Αττικής, ξεκίνησε μερικά χρόνια πριν όταν, εκτός από τις γνωστές και πολυάριθμες σήραγγες των πολυδαίδαλων μεταλλευτικών εγκαταστάσεων της Λαυρεωτικής, αρχίσαμε να εντοπίζουμε και να επισκεπτόμαστε υπόγεια υδραγωγεία (Κορωπί, Γλυκά Νερά, Ανάβυσσος, Κερατέα, Πικέρμι, Ν. Μάκρη, κ.α.), μεμονωμένες μεταλλευτικές στοές (Γλυκά Νερά, Σούνιο, Κερατέα, Γραμματικό, Μακρόνησος), γερμανικά πολεμικά καταφύγια (Ραφήνα, Σούνιο). Σήμερα έχει ολοκληρωθεί ήδη ένας κύκλος εξερευνήσεων με τη συνεργασία των Εφορειών Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε αρκετά σημεία υπόγειου ενδιαφέροντος τα οποία ήταν στα αρχικά σχέδια για το Κορωπί. Έτσι, μέσω καταβάσεων σε αρκετά φρέατα (πηγάδια) γνωρίσαμε τρία αρχαία υπόγεια υδραγωγεία και επισκεφτήκαμε κάποια σπήλαια και σπηλαιοβάραθρα, εκ των οποίων ένα πιστεύεται ότι διευρύνθηκε από αρχαίες εργασίες εξόρυξης μεταλλεύματος, και ένα άλλο μικρότερο εντοπίστηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης σύγχρονων σηράγγων σχετικών με έργα οδοποιΐας, και το έχουμε ήδη παρουσιάσει σε παλαιότερη ανάρτηση (βλ. ετικέτα "ΚΟΡΩΠΙ"). 
Στο πρώτο αυτό μέρος του αφιερώματός μας στο Κορωπί θα σας ξεναγήσουμε στις υπόγειες στοές δύο εκ των αρχαίων υδραυλικών έργων της ευρύτερης περιοχής, που συνδέονται με μερικά γνωστά ή άγνωστα πηγάδια του Κορωπίου.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS