ΑΣΤΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ. Από το Blogger.
RSS

Αστικά μυστικά περάσματα: Η γαλαρία του Περισσού (Αθήνα)


...Οι υπόγειες στοές της Αθήνας και των γύρω περιοχών, περιλαμβάνουν ενίοτε και εγκαταλελειμμένα ορυχεία.

Δύο πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις παρουσίας παλιών εκτεταμένων δικτύων ορυχείων με βαθιές υπόγειες γαλαρίες κάτω από αθηναϊκές συνοικίες, είναι αυτά της Ανθούπολης (Περιστέρι) και της Καλογρέζας (ΟΑΚΑ).
Χαρακτηριστική είναι επίσης και η περίπτωση παρουσίας μικρών ορυχείων σιδήρου κοντά σε αθηναϊκούς οικισμούς, όπως αυτά που έχουμε ήδη επισκεφτεί στο Χαϊδάρι και την Πεντέλη. Μια λιγότερο σημαντική προσπάθεια φαίνεται πως έγινε κάποια στιγμή και στον Περισσό, η οποία όμως μάλλον εγκαταλείφθηκε, ίσως λόγω της μικρής περιεκτικότητας του υπεδάφους. Εμείς εντοπίσαμε ίχνη της εξόρυξης αυτής, και επισκεφτήκαμε μια μικρή υπόγεια διαδρομή με χαμηλές γαλαρίες. Το σημείο της εισόδου δεν παρέπεμπε σε κάτι ανάλογο με αυτό που συναντήσαμε, αλλά η έκπληξη εμφανίστηκε μετά τα πέντε πρώτα μέτρα…

ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ: "διαβάστε περισσότερα"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Λόφος Κοίλης στα Α. Πετράλωνα: σπηλιές του αίματος & του πολέμου


Τα σκοτεινότερα σημεία της Αθήνας, βρίσκονται στα πιο πολυσύχναστα περάσματα, αλλά κανένας δεν τα “βλέπει”...

Ο λόφος Δεξαμενής ή Κοίλης βρίσκεται στα Άνω Πετράλωνα, στη διασταύρωση των οδών Κοίλης και Καλλιρόης, κάτω από την οποία ρέει υπογείως ο Ιλισός, που περνούσε κάποτε μπροστά από το λόφο. Μάλιστα σε περιόδους πολιορκίας παλαιότερων εποχών, κατέβαιναν και έπαιρναν το νερό από το ρέμα, που τότε το ονόμαζαν «της Καλλιρόης».
Κατά τον 19ο αιώνα, ονομαζόταν «Λόφος Φιλάρετου», λόγω του ιδιοκτήτη Δημήτριου Φιλάρετου. Το 1928, όταν η εταιρεία ΟΥΛΕΝ πέτυχε αναγκαστική απαλλοτρίωση περίπου δύο στρεμμάτων προκειμένου να δημιουργήσει δεξαμενή για την ύδρευση της Καλλιθέας, καθιερώθηκε η ονομασία «Δεξαμενή».
Αργότερα χρησιμοποιήθηκε γενικότερα το τοπωνύμιο «Σπηλιά», ή πιο συγκεκριμένα «Σπηλιά Πολέμου» και «Σπηλιά Δοντά», ονομασίες που απαντώνται και σε επίσημα συμβόλαια. Τα τοπωνύμια «Πολέμου» και «Δοντά» φαίνεται πως αντιστοιχούσαν στις δύο «αιματοβαφείς» σπηλιές της περιοχής, όπως τις αποκαλούσαν οι εφημερίδες, και όχι άδικα. Η πρώτη ονομάζεται έτσι, επειδή χρησιμοποιήθηκε από τους Αθηναίους κατά την επανάσταση του ’21, ενώ η χρήση του επωνύμου της ιστορικής αθηναϊκής οικογένειας Δοντά στη δεύτερη, πιθανώς να σχετίζεται με ιδιοκτησία της ή με έρευνες στην περιοχή. Γιατί όμως «αιματοβαφείς»;

ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ: "διαβάστε περισσότερα"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS